Kuuluisa Kaapo Kakko -haastattelu

East Side Median Pasi Tuominen teki syksyllä 2019 jääkiekkoilija Kaapo Kakosta haastattelun, joka nousi suuriin otsikoihin ympäri maailman. Haastattelua siteerasivat Kanadan merkittävimmät urheilumediat Sportsnet ja TSN, Yhdysvaltojen ykkönen ESPN ja monet, monet muut.

21.10.2019

NEW YORK (East Side Media) Jääkiekkoilija Kaapo Kakon NHL-ura on käynnistynyt alle odotusten, mutta mies ei luovu tavoitteestaan nousta nopeasti joukkueensa avainpelaajaksi.

Sunnuntaina Kakon edustama New York Rangers hävisi neljännen kerran perättäin. Vancouver Canucks oli Madison Square Gardenin iltapäivässä parempi maalein 3-2. Kuuden NHL-ottelun jälkeen Kakon tehotilillä on vain yksi maali.

Tappion jälkeen Kaapon kehonkieli kertoi paljon. Häviäminen ja omat esitykset alkavat ottaa hermon päälle. Sen reipas nuorimies myöntää rehellisesti.

– Ei ole kovin kivaa jääkiekko omalta kohdalta tällä hetkellä, Kakko sanoi Rangersin pukukopissa.

– Hommat eivät ole lähteneet kulkemaan. Välillä tuntuu, että voisi enemmänkin jäällä olla. Olisi hienoa päästä ykkösketjussa jossain vaiheessa kokeilemaan. Ymmärrän, ettei siihen ole voitu laittaa, kun esitykset eivät ole olleet kovin hyviä.

Kuudessa NHL-ottelussa ja niitä edeltäneissä kolmessa harjoitusottelussa Kakon rinnalla on käynyt trafiikki. Valmentaja David Quinn on vaihtanut koostumuksia tiuhaan. Sunnuntaina Kakon ketjukaverit Rangersin kakkosessa olivat Brett Howden ja Brendan Lemieux.

– Ei ole ollut yhtään sellaista ketjua, jossa peli olisi kulkenut. Sen on varmaan nähnyt jokainen, joka on pelejä katsellut. Häviöitä kun tulee putkeen, muutoksia tarvitsee tehdäkin.

Sunnuntaiseen kamppailuun Canucks tuli paljon paremmin valmistautuneena ja teki heti ensimmäiseen erään kolme maalia. Kakon epäonnistumisilla oli osuutensa.

– Todella huono alku saatiin taas. Hyvä, että edes jonkinnäköistä taistelua tuli loppuun. Tiukka peli. Oli meillä paikkoja päästä tasoihinkin.

– En voi tajuta, miten heti ensimmäiseen erään tuli kaksi käsittämätöntä virhettä. Sentään pääsin ylivoimassa enemmän koittamaan. Se oli hieno homma, ja itseltä ylivoima meni ihan ookoo. Loppuhetkillä kun olen päässyt pelaamaan, miinukset ovat vaan paukkuneet.

NHL-tulokkaiden kategoriassa Kakosta on tullut varsinainen pakkasukko: ennen sunnuntain iltaotteluita hänen plus-miinusmerkintänsä –6 oli liigan jäätävin.

Erikoinen otteluohjelma on tehnyt selvästi Rangersille hallaa, ja pelirytmin löytäminen tuottaa vaikeuksia niin joukkueelle kuin tulokaspelaaja Kakolle. Vaikka NHL:ää on takana vajaat kolme viikkoa, Rangersilla on ollut jo 13 välipäivää.

– Pelaaja haluaa pelata. Sitä haluaa näyttää, että pystyy pelaamaan hyvin. Kahden ekan pelin jälkeen olin jo vähän turhautunut, varsinkin, kun pelaaminen ei ollut sitä, mitä olin odottanut.

– Tavoitteena on olla johtavassa roolissa joukkueessa. En jaksa kuunnella niitä puheita, että olen nuori jätkä ja minulle pitää antaa aikaa totutella pelityyliin. Haluan olla heti se, joka tekee maaleja ja ratkoo pelejä.

New York Rangers elää edelleen jälleenrakennusvaihetta, joten tuloskunnolta ei voi odottaa paljon. Seuran on nyt pohdittava tarkoin, mikä on paras etenemistapa tähtitulokkaan kanssa. Antaako hänelle suurempi rooli NHL-ryhmässä vai lähettääkö hänet hakemaan vauhtia farmijoukkueesta?

– Taistellaan nyt, että pysytään edes kokoonpanossa. Mutta ennen kaikkea meidän pitää näyttää joukkueena. Emme voi hävitä koko ajan.

Kaapo Kakon, 18, asettuminen Yhdysvaltoihin etenee. Nyt on New Yorkissa hotelliasuminen jäänyt taakse.

– Pääsin yhteen perheeseen, ja sieltä on löytynyt minulle ihan hyvät tilat. Ei ole hirveästi tarvinnut aikaa keittiössä viettää. Omalta kohdalta ihan hyvä valinta.

– Päivät ovat välillä olleet vähän tylsiä, kun ollaan pelattu niin vähän. Lähinnä on tullut katseltua sarjoja tabletilta. Nyt päästään pelaamaan kunnolla, ja toivottavasti saan vähän enemmän peliaikaa. Uskon, että oma peli lähtee nyt kivammin rullaamaan.

Vaikean hetken keskellä Kakon ilme kirkastuu, kun puheeksi otetaan Suomen maajoukkue. Kakko on ollut leijonapaidassa voittamassa MM-kultaa niin miehissä kuin alle 20- ja 18-vuotiaissa. Huippumaat eivät ole tosin pelanneet parhailla parhaita vastaan kolmeen vuoteen. Aito arvoturnaus saatetaan nähdä World Cupissa 2021 tai olympialaisissa vuotta myöhemmin.

– Olympialaisissa täytyy ehdottomasti olla kaikki NHL-pelaajat mukana. Ihan selvä homma. Maajoukkueessa kaikki tapahtumat ovat olleet aika hienoja, sanoo Kakko.

New York Rangers aloitti sunnuntaina viiden ottelun mittaisen kotiotteluputken. Runsaan viikon sisään vastaan tulevat vielä Arizona, Buffalo, Boston ja Tampa Bay.

Pasi Tuominen, New York
Twitter